Quantcast
Channel: شارژ ایرانسل و رایتل
Viewing all articles
Browse latest Browse all 464

دکتر محمد مددپور از فیلسوفان ایرانی

$
0
0

محمدمددپور نویسنده، محقق، مدرس، مترجم، پژوهشگر، فیلسوف و مولف ایرانی به سال 1334 در بندر انزلی چشم به جهان گشود و در چهارم فروردین 1384 در پنجاه سالگی دیده از جهان فروبست.

لیسانس خود را از دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه تهران دریافت کرد و به سال 1364 برای تحصیل راه آلمان را در پیش گرفت. کارشناسی ارشد و دکترای خود را در رشته فلسفه در دانشگاه هایدلبرگ پی گرفت و آن گاه فوق لیسانس علوم کتابداری و اطلاع رسانی و اقتصاد را نیز از دانشگاه تهران دریافت کرد.

از سال 1365 در بخش های مختلف دولتی و خصوصی و دانشگاهی ازجمله امور بین الملل و فرهنگی وزارت ارشاد، حوزه هنری و صدا و سیما به مدیریت گروه های علمی و مشورتی روی آورد و به تدریس در دانشگاه شاهد، تربیت مدرس، پژوهشگاه علوم انسانی و جهاد دانشگاهی سرگرم شد.

مددپور منابعی در زمینه فلسفه و هنر اسلامی و غربی را پدید آورد، مبحث حکمت معنوی هنر و تاریخ را در جامعه ایران طرح کرد و به نظریه پردازی در زمینه هنر و فلسفه و انقلاب اسلامی پرداخت.

او با شهید سیدمرتضی آوینی در نشر مجلات سوره حوزه هنری همکاری داشت و از شاگردان سید احمد فردید بود.

وی در اواخر عمر، به عضویت هیات علمی دانشگاه شاهد درآمد. هم چنین مدیر گروه پژوهش هنر دوره فوق لیسانس و دکتری، عضو پژوهشکده اندیشه سیاسی تمدن اسلامی پژوهشگاه علوم انسانی، مدیر گروه پژوهشی سنت و مدرنیته پژوهشکده فرهنگ و هنر و ارتباطات وزارت ارشاد اسلامی، عضو شورای عالی پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامی و عضو گروه مدیران فرهنگ سازی طرح تکفا بود.

دکترمددپور مدیریت دفتر مطالعات دینی پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامی را نیز برعهده داشت.

دو فرزند دختر و دو فرزند پسر و آثاری چند از او به یادگار مانده اند.

دیدار فرهی و فتوحات آخرالزمان، تهران: آرمان نوین، 1378 / تهران: موسسه فرهنگی پژوهشی چاپ و نشر نظر، 1381، 562ص.

دیدار بینی.

آشنائی با آرای متفکران درباره هنر، ج 1 (هنر و زیبایی در نظر متفکران شرق)، چاپ دوم، 424ص، رقعی.

آشنائی با آرای متفکران درباره هنر، ج 2 (هنر و زیبائی در نظر متفکران یونان و رم)، 308ص، رقعی. در چهار فصل به هنر و زیبایی در نظر متفکران یونانی و رومی می پردازد.

آشنایی با آرای متفکران درباره هنر، ج 3 و 4 (هنر و زیبایی در نظر متفکران مسیحی و مسلمان).

آشنائی با آرای متفکران درباره هنر، ج 5، چاپ دوم، 636ص، رقعی.

حکمت انسی و زیبایی شناسی عرفانی هنر اسلامی، چاپ دوم، 520ص، رقعی. پژوهشی در حوزه هنر و زیبایی شناسی عرفانی و هنر اسلامی با مضمون هایی همچون حکمت انسی و معرفت شناسی هنر اسلامی، سرآغاز حکمت هنر، هنر حقیقی و حکمت دینی، ادوار هنری، تاریخ هنر اسلامی، هنر اسلامی و غیبت اولیای معصوم، هنر مسیحی بیزانسی و صور مختلف هنر اسلامی.

درآمدی به سیر تفکر معاصر، مبانی نظری اندیشه های جدید غرب از رنسانس تا عصر روشنگری، ویرایش دوم 1379، تهران: وزارت آموزش و پرورش، موسسه فرهنگی منادی تربیت، 280 ص، رقعی، درآمدی بر مجموعه سیر تفکر معاصر ایران است و در جست وجوی بازاندیشی مبادی فرهنگ غربی از منظر حکمت معنوی تکنیکی تاریخ غیب اندیشانه بر می آید.

فلسفه های پست مدرن غربی و گریز و گذر از مدرنیته، چاپ اول، 200ص، پالتویی، پژوهشی علمی و تخصصی در حوزه فلسفه و هنر است. نویسنده، فلسفه مدرنیته در غرب را در بحران اندیشه می بیند و بر این باور است که گذر از مدرنیته روی داده است و سستی و بی پایگی تمام فلسفه غرب را در گذر از مدرنتیته می توان مشاهده کرد. مددپور در این بخش به دو اندیشمند غربی، هوسول و مارتین هیدگر می پردازد.

حقیقت و هنر دینی، چاپ دوم، 426ص، رقعی. بررسی حقیقت و هنر دینی با نگاهی به مبانی نظری هنر، شعر، ادبیات و هنرهای تجسمی دینی. آن چه در این کتاب آمده مراتب و ذات هنر متعالی است، که محدودیت صامت خیال بشری و فقر آن را در عالم کنونی، باز می نماید.

بحران نیهیلیسم فکری و هنری نیچه.

حقیقت و نسبت آن با هنر.

دین و سینما، چاپ اول، 336ص، رقعی، مبانی صوری و معنوی سینمای دین، حکمت معنوی سینما، توهم شبه فلسفی یا تحلیل سینمایی، انکشاف عالم دین در جهان سینما و سینمای حاتمی در مقام محاکات مورد توجه نویسنده بوده است.

تجدد و دین زدایی در فرهنگ و هنر منور الفکری ایران از آغاز پیدائی تا پایان عصر قاجار، 1373، تهران: دانشگاه شاهد، 423 ص / تهران: سالکان، 1372، 378 ص.

تجلی حقیقت در ساحت هنر: چند گفتگو و مقاله در باب هنر، 1372، تهران: برگ، 211 ص.

تجلیات حکمت معنوی در هنر اسلامی، 1374، تهران: امیرکبیر، 286 ص / چاپ دوم 1380.

تفکری دیگر: گفتگوی اشپیگل با مارتین هیدگر با سه مقاله دیگر، 1374، تهران: مرکز مطالعات شرقی فرهنگ و هنر، 152 ص / 1378، تهران: فرهنگسرای اندیشه، 152ص.

«ترجمه گفت و گوی مارتین هیدگر با مجله اشپیگل»، 1350، فرهنگ و زندگی.

ترجمه الصین و فنون الاسلام اثر زکی محمدحسن، با نام چین و هنرهای اسلامی، 1379، تهران: وزارت آموزش و پرورش، معاونت پژوهشی، موسسه فرهنگی منادی تربیت، 114 ص.

حکمت دینی و یونان زدگی در عالم اسلامی از آغاز تا عصر ابن خلدون، 1375، تهران: مرکز مطالعات شرقی فرهنگ و هنر، 745 + 20 ص / 1378، تهران: فرهنگسرای اندیشه، 745 + 20 ص / 1379، تهران: وزارت آموزش و پرورش، معاونت پرورشی، موسسه فرهنگی منادی تربیت، 760 ص.

حکمت معنوی هنر اسلامی، 1380، تهران: وزارت آموزش و پرورش، موسسه فرهنگی منادی تربیت، 488 ص.

حکمت معنوی و ساحت هنر: تاملاتی در زمینه سیر هنر در ادوار تاریخی، 1371، تهران: سازمان تبلیغات اسومی، حوزه هنری، 296 ص / چاپ دوم 1377.

حکمت معنوی و ساخت هنر: سیر تاریخ معنوی هنر، 1381، تهران: وزارت آموزش و پرورش، موسسه فرهنگی منادی تربیت، 512 ص.

حکمت و فلسفه هنر: نظری به مبانی هنر، شعر، ادبیات و هنرهای تجسمی، 1380، تهران: وزارت آموزش و پرورش، معاونت پرورشی، موسسه فرهنگی منادی تربیت: 340 ص.

خودآگاهی تاریخی (مجموعه مقالات)، 1372، تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری. دفتر مطالعات دینی و هنری، 297 ص / ویرایش دوم 1380، تهران: وزارت آموزش و پرورش، موسسه فرهنگی منادی تربیت، پنج جلد. ج 1 مبانی نظری تاریخ و فرهنگ. ج 2 تفکر معنوی آماده گر در غرب و شرق. ج 3 تجدد و سنت. ج 4 اسلام و اندیشه مدرن. ج 5 ماهیت تکنولوژی و هنر تکنولوژیک: نظری به تکنولوژی اطلاعات.

درآمدی به تکنولوژی اطلاعات، 1372، تهران: وزارت آموزش و پرورش، اداره کل فرهنگی هنری، انتشارات تربیت، 90 ص / چاپ دوم 1375.

دیدار فرهی و فتوحات آخرالزمان: مجموعه گفتارهایی از استاد احمد فردید (ره)، مقدمه، تدوین، تصحیح و تحشیه محمد مددپور، مقاله حکمت انسی و علم الاسماء تاریخی، تفصیل بعد از اجمال محمد مددپور، 1378، تهران: آرمان نوین، 559ص / 1381، تهران: موسسه فرهنگی پژوهشی چاپ و نشر نظر، 562 ص.

دیداربینی: معرفت شناسی باطنی و منطق تاویل، 1381، تهران: وزارت آموزش و پرورش، موسسه فرهنگی منادی تربیت، 268 ص.

روح القوانین به انضمام درآمدی بر روح القوانین، منتسکیو، ترجمه و نگارش علی اکبر مهتدی، مقدمه، تصحیح و تعلیقات محمد مددپور، ویرایش دوم 1370، تهران: امیرکبیر، 2 ج (1135 ص).

سیر حکمت و هنر مسیحی، از عصر ایمان تا عصر خرد (عصر خرد)، 1381، تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، سوره مهر، 2 ج، پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامی، مرکز مطالعات دینی هنر، 410ص، رقعی. به تحولات کلیسای مسیحی در ادوار تاریخی بر پایه سه دوره پاگانیسم یونانی - روحی ماتئیسم قرون وسطی و اومانیسم جدید پرداخته است.

سیر حکمت و هنر مسیحی، از عصر ایمان تا عصر خرد (عصر ایمان). دوره سوم حکمت و هنر مسیحی را بررسی کرده است. این کتاب دربرگیرنده شش فصل است با این عنوان ها تحولات سیاسی اومانیستی، تحولات علمی، اعتقادی، اومانیستی و تحولات جدید هنری.

سیر تفکر معاصر، 1372، تهران: تربیت، 5 ج: ج 1 زمینه های تجدد و دین زدایی در ایران. ج 2 تجدد و اصلاح دین در اندیشه های سید جمال الدین اسدآبادی. ج 3 تجدد و دین زدایی در اندیشه های میرزا ملکم خان ناظم الدوله و میرزا عبدالرحیم طالبوف. ج 4 تجدد و دین زدایی در اندیشه های میرزا فتحعلی آخوندزاده. ج 5 تجدد و دین زدایی در اندیشه های میرزا آقاخان کرمانی.

سیر تفکر معاصر در ایران، کتاب اول زمینه های تجدد و دین زدایی، ویرایش دوم 1379، تهران: وزارت آموزش و پرورش، موسسه فرهنگی منادی تربیت، 264 ص. مجموعه تاریخ معاصر و مبانی نظری آن (2). چاپ دوم، 304ص، رقعی. جلد نخست از مجموعه کتاب های مطالعات انتقادی در حوزه تفکر معاصر که در دو باب و نه فصل گردآوری شده است. غرب زدگی در فرهنگ شرق و غرب، مبانی فرهنگ و هنر شرق و غرب، پیدایی منورالفکری، سکولار و روشنفکری دینی، شعر و ادب دنیای نفسانی و غرب زدگی از موضوعات این کتاب است.

سیر تفکر معاصر در ایران، کتاب دوم تجدد و دین زدایی در اندیشه منور الفکری سکولر و روشنفکری دینی، ویرایش دوم 1379، تهران: وزارت آموزش و پرورش، موسسه فرهنگی منادی تربیت، 328 ص. در بیست و پنج فصل و چهار باب و 712 صفحه گردآوری شده است. زمینه های تجدد و دین زدایی در ایران، نخستین متفکران جدید ایران، تجدد و اصلاح دین در اندیشه سیدجمال الدین اسدآبادی، تجدد و دین زدایی در اندیشه های میرزا ملکم خان نظام الدوله از موضوعات این کتاب است.

سیر تفکر معاصر، ج 3، چاپ دوم، 576ص، رقعی، در ده فصل و 576 صفحه نگاشته آمده است. نقد اندیشه های آخوندزاده، اصلاح دین از طریق تمثیلات، اصلاح دین از طریق تغییر الفبای اسلام، از طریق پروتستانیسم اسلامی و مبانی پروتستانیسم در اصول عقاید اسلام ازجمله مطالب این کتاب به شمار می رود.

سیر تفکر معاصر در ایران کتاب پنجم، تجدد و اصلاح دین در اندیشه های سید جمال الدین اسدآبادی، میرزا ملکم خان ...، ویرایش دوم 1379، تهران: وزارت آموزش و پرورش، موسسه فرهنگی منادی تربیت، 360 ص.

سیر تفکر معاصر در ایران، کتاب چهارم تجدد و دین زدایی در اندیشه های میرزا فتحعلی آخوندزاده، ویرایش دوم 1379، تهران: وزارت آموزش و پرورش، موسسه فرهنگی منادی تربیت، 528 ص.

سیر تفکر معاصر در ایران، آغاز تجدد، دین زدایی و غربزدگی در هنر سنتی، ویرایش دوم 1379، تهران: وزارت آموزش و پرورش، موسسه فرهنگی منادی تربیت، 271 ص. مجموعه تاریخ معاصر و مبانی نظری آن (4).

سیر فرهنگ و ادب در ادوار تاریخی، 1378، تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، 150 ص.

سیر و سلوک سینمایی: تاملاتی در باب سینمای دینی، 1373، تهران: برگ، 144 ص. چاپ سوم 1376 / 1380، تهران: وزارت آموزش و پرورش، موسسه فرهنگی منادی تربیت، 3 ج: ج 1 سینمای دینی جهان و ایران، ج 2 سینمای دینی و هنر اشراقی شهید آوینی.

سینمای اشراقی، حقیقت در نظر شهید آوینی، چاپ اول 1377، تهران: بنیاد سینمایی فارابی، 246ص، رقعی. بررسی اجمالی سینمای دینی و هنر اشراقی شهید آوینی است که با نظر به عکاسی اشراقی در یک مقدمه و پنج فصل فراهم آمده است.

شیخ اکبر: نظری اجمالی به سیر و سلوک و آراء محیی الدین ابن عربی، 1375، تهران: مرکز مطالعات شرقی فرهنگ و هنر، 95 ص / چاپ دوم با عنوان شیخ اکبر: نظری اجمالی به سیر و سلوک و حیات معنوی محیی الدین ابن عربی، 1380، تهران: وزارت آموزش و پرورش، موسسه فرهنگی منادی تربیت، 136 ص.

کلیسای مسیح در ادوار تاریخی: با ملاحظاتی در زمینه های پیدایی الهیات رهایی بخش در عصر بحران فرهنگ جدید، 1377، اصفهان: نشر پرسش، 154 ص.

گریز از یکسان سازی جهانی، اندیشه روزمرگی یا تفکر آرمانشهری: تاملاتی در باب انقلاب معنوی در جهان مدرن نقد تئوری ...، 1380، تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، سوره مهر، 104 ص.

ماهیت تکنولوژی و هنر تکنولوژیک: نظری به تکنولوژی اطلاعات، 1380، تهران: وزارت آموزش و پرورش، معاونت پژوهشی، موسسه فرهنگی منادی تربیت، 216 ص / چاپ دوم 1381، 236ص، رقعی. در یک مقدمه، چهار فصل و کلام آخر به صورت نظری به ماهیت تکنولوژی و هنر تکنولوژیک می پردازد که نظری است در حوزه تکنولوژی اطلاعات. نویسنده به روی دو راه تکنیکی و معنوی فرا روی ما بحث می کند.

مبانی اندیشه های اجتماعی غرب از رنسانس تا عصر منتسکیو، 1372، تهران: وزارت آموزش و پرورش، اداره کل فرهنگی و هنری، انتشارات تربیت، 263 ص.

سخنرانی در همایش های مختلف ملی و بین المللی.

دایرة المعارف هنر اسلامی.

مقاله ها در موضوع تاریخ تفکر و فلسفه و حکمت و عرفان جهت روشنگری مفاهیم پایه تکنولوژی اطلاعات در سطح ملی، در باب مبانی توسعه و نقش مفاهیم پایه ای توسعه از منظر تعامل فناوری نوین ارتباطات و اطلاعات و تحولات اقتصادی اجتماعی، سیاسی فرهنگی برای توسعه کاربرد فناوری ارتباطات و اطلاعات شورای عالی اطلاع رسانی با عنوان هایی همچون حکمت معنوی و ساحت هنر و سیر حکمت و هنر مسیحی، سیر ادواری فرهنگ و ادب، سیر تفکر معاصر در ایران، آشنایی با آرای متفکران درباره هنر، شیخ اکبر، حکمت دینی و یونان زدگی از آغاز تا عصر ابن خلدون، حکمت انسی و زیبایی شناسی هنر اسلامی، انقلاب اسلامی و نظریه پایان تاریخ و گریز از یکسان سازی جهانی به روزمرگی یا فضای آرمان شهری.

 

فهرست منابع

اشراق هنر، جمعی از نویسندگان، چاپ دوم، مجموعه مقالات همایش حکمت معنوی و فلسفه هنر در تبیین اندیشه های دکتر مددپور.

کتاب شناسی ملی ایران.

دیدار با فیلسوفان ایرانی، نوشته محمدرضا زادهوش.

 

 

 اصفهان آن لاین


Viewing all articles
Browse latest Browse all 464

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>