Quantcast
Channel: شارژ ایرانسل و رایتل
Viewing all articles
Browse latest Browse all 464

ابراهیم کریمی هسنیجه

$
0
0

ابراهیم کریمی هسنیجه نمایش نامه نویس، مدرس، پژوهشگر، ادیب، بازیگر و کارگردان تئاتر و تلویزیون ایران در نوزدهم اردیبهشت سال 1335 در هسنیجه از توابع نجف آباد اصفهان چشم به جهان گشود و در هیجدهم آذرماه 1387 در پنجاه و شش سالگی در اصفهان دیده از جهان فروبست.

کودک بود که بر اثر خشک سالی به همراه خانواده به اصفهان مهاجرت کرد و همراه پدرش در موسسه علمی چهارده معصوم (احمدیه) سرگرم کار شد.

پس از دریافت دیپلم به سال 1354 رشته کارگردانی فنی سوئیچینگ را در مدرسه عالی تلویزیون پی گرفت ولی به دلیل اجرای یک نمایش مخالف رژیم، از تحصیل محروم شد.

به سربازی رفت و به سال 1356 در رشته ریاضی دانشگاه اصفهان پذیرفته شد. پس از دریافت لیسانس به عنوان دبیر ریاضی به تدریس در دبیرستان های اصفهان روی آورد.

آن گاه لیسانس خود را در رشته ادبیات دریافت کرد و سپس فوق لیسانس نمایش را در دانشگاه تربیت مدرس پی گرفت. پس از این دکترای خود را در رشته ارزشیابی تئاتر دریافت کرد.

سپس به همکاری با شبکه استانی اصفهان و تدریس تئاتر در موسسه نیوشاتک اصفهان و دانشگاه آزاد اراک روی آورد.

در سیمنارها و جشنواره های تئاتر حضوری فعال داشت، و همه دست اندرکاران تئاتر ایران وی را می شناختند ولی او در پی مطرح کردن خود نبود.

وی هنرمندی صاحب سبک بود و نمایش نامه هایی از خود به یادگار نهاد که به لحاظ شیوه نمایش و هم از نظر ادبی قابل اعتنا است. سوگمندانه هیچ یک از آن ها تا به کنون انتشار نیافته است.

مزار او در قطعه نام آوران باغ رضوان اصفهان پایین مزار استاد رضا ارحام صدر قرار دارد.

 

از آثار او است:

کارگردانی و نگارش نمایش صید به سبک اپیک بر پایه نوشته های برتولت برشت، اصفهان، مدرسه هراتی، 1360.

نگارش و کارگردانی نمایش جشن عاشورا، اصفهان، تالار مهمانسرای ورزشکاران تختی؛ 1361.

کارگردانی نمایش نبرد حطین، نوشته خسرو ثقفیان، درباره بیت المقدس در زمان جنگ های صلیبی، هنرستان هنرهای زیبا و سالن اصلی تئاتر شهر تهران، 1363.

نگارش و کارگردانی نمایش سه شب راحت، جشنواره دانشجویی در تالار مولوی تهران / اصفهان، تالار توحید خانه / ورژن دوم در مجتمع فرهنگی و هنری استاد فرشچیان در اصفهان، 1387.

کارگردانی نمایش راز کبری درباره حمله مغول به ایران و پیش گویی شیخ نجم الدین کبری، این تئاتر با حال و هوای آن زمان و جنگ ایران و عراق همخوانی داشت و در بهمن ماه 1366 در ششمین جشنواره فجر شرکت جست و در سالن اصلی تئاتر شهر به اجرا درآمد. راز کبری دو سانس پشت سر هم اجرا می شد. با این حال جا نبود و مردم تقاضای سانس سوم کرده بودند ولی اجرای آن دو ساعت و نیم وقت می برد و با نیم ساعت استراحت عوامل نمایش، پنج ساعت و نیم تمام را از آن خود می کرد که به دلیل تنگی وقت جشنواره، امکان برگزاری سانس سوم وجود نداشت. این نمایش، همان سال پنج شب در فولادشهر اصفهان روی صحنه رفت و قرار بود در اصفهان نیز اجرا شود ولی با موشک باران اصفهان هرگونه تجمعی ممنوع اعلام شد و درنتیجه اجرای این تئاتر نیز لغو گردید. به سال 1390 جعفر تحویلپور یکی از بازیگران این نمایش تصمیم گرفت آن را دوباره اجرا کند ولی به دلایلی از این کار دست کشید.

نگارش و کارگردانی نمایش یل، درباره حمله کوموله، دستیار کارگردان: خسرو ثقفیان، اصفهان، تالار فولادشهر؛ 1364.

نگارش نمایش نامه بوی سیب که به کارگردانی امیر لطفی به سال 1383 و 1384 در کتابخانه الغدیر و کانون سلمان فارسی خمینی شهر روی صحنه رفت.

نگارش نمایش نامه شب که به کارگردانی مجید کیمیایی پور در سالن ارشاد ماهشهر به اجرا درآمد.

کارگردانی و نگارش نمایش قلقله پریشان، مدرسه هراتی اصفهان / تئاتر شهر تهران.

کارگردانی نمایش هنبان عشق درباره امام حسن مجتبی علیه السلام که قرار بود در تالار وحدت اجرا شود ولی در تالار سازمان گوشت تهران اجرا شد و بعد در هنرسرای خورشید اصفهان نیز به اجرا درآمد.

کارگردانی نمایش نخلی از نخل، اصفهان، تالار هنر. داستان عثمان حنیف است که در زمان زمامداری بصره نامه ای از امیر مومنان حضرت امام علی علیه السلام دریافت کرد.

نگارش و کارگردانی نمایش شاهباز سدره نشین، توحیدخانه اصفهان. مرحوم کریمی این نمایش نامه را بر پایه این شعر حافظ به نگارش درآورد:

چه گویمت که به میخانه دوش مست و خراب

سروش عالم غیبم چه مژده ها داده است

که ای بلندنظر شاهباز سدره نشین

نشیمن تو نه این کنج محنت آباد است

این نمایش قرار بود به سال 1367 در کنگره حافظ در شیراز اجرا شود ولی با تغییراتی در برنامه کنگره، چنین نشد تا این که به سال 1369 در توحیدخانه اصفهان روی صحنه رفت.

کارگردانی تله تئاتر سلامان، نوشته احمد بیگدلی.

کارگردانی نمایش تلبیس ابلیس برای دهه فجر، تالار فرهنگیان، 1370.

کارگردانی نمایش سوگ حلاج به سال 1372 که اجرا نشد.

کارگردانی نمایش خیابانی قانیای فرنگ، میدان نقش جهان اصفهان، تابستان 1368. شادروان کریمی با تلفیق عزاداری سنتی و شیوه های نوین تئاتر، تعزیه مدرنی را رقم زد که در طول ده شب اجرا سیزده هزار نفر تماشاچی داشت. قانیا پادشاهی بود که عزاداران امام حسین علیه السلام را دستگیر می کرد ولی با خوابی که می دید به خود می آمد و دستور آزادی آنان را می داد.

کارگردانی نمایش باران درباره نماز بارانی که آیت الله خوانساری خواند. این نمایش نیمه تمام ماند و به اجرا نرسید.

کارگردانی و نگارش نمایش نامه کمربند در جشنواره دانش آموزی.

نگارش نمایش نامه از نیم راه عشق که به کارگردانی برادر مرحومش حسین کریمی هسنیجه در تالار هنر اصفهان اجرا شد. مردی از یاران با وفای امام حسین علیه السلام در کربلا به شهادت نرسیده و از آن واقعه خونین جان به در برده است. او را می ربایند تا به پرسش های آنان درباره رویدادهای کربلا، دلایل قیام امام و چگونگی احوالات و شهادت امام و یارانش پاسخ گوید.

نمایش نامه راز عشق پهلوان.

نمایش نامه سی بانو.

کارگردانی نمایش دایره گچی قفقازی اثر برتولت برشت که به اجرا نرسید.

نمایش نامه حکایت آن یاسمن.

نگارش نمایش نامه مصراعی از یک حکایت، به کارگردانی مرتضی بهارلو هوره، آموزش و پرورش اصفهان؛ 1377.

نگارش نمایش نامه شب، به کارگردانی مرتضی بهارلو هوره، صدا و سیمای مرکز اصفهان؛ 1378.

به دنبال چه هستیم، به کارگردانی مرتضی بهارلو هوره، آموزش و پرورش اصفهان؛ 1382.

کارگردانی نمایش یه شهر پر قصه، هنر سرای خورشید اصفهان؛ 1379.

کارگردانی نمایش موسیقی سیاوش، هنر سرای خورشید اصفهان؛ 1379.

کارگردانی نمایش بازی عشق، هنرسرای خورشید اصفهان؛ 1382.

کارگردانی نمایش خنده امام، آموزش و پرورش اصفهان؛ 1386.

کارگردانی نمایش باکره ساکت، تالار هنر اصفهان؛ 1383.

کارگردانی تله تئاتر خطه زنده رود، صدا و سیمای مرکز اصفهان؛ 1378.

کارگردانی تله تئاتر غزلواره های عشق، صدا و سیمای مرکز اصفهان؛ 1381.

کارگردانی خانه بخت، صدا و سیمای مرکز اصفهان؛ 1385.

 

فهرست منابع

تاریخ تئاتر در اصفهان، ناصر کوشان، اصفهان: آتروپات، چاپ اول 1379.

گفت و گوی نگارنده با خسرو ثقفیان.

گفت و گوی نگارنده با جعفر تحویلپور.

برنامه شب تئاتر، مجلس نکو داشت زنده یاد استاد ابراهیم کریمی هسنیجه و یادمان استاد رضا ارحام صدر و استاد علی اکبر رادی، پنج شنبه سوم بهمن 1387، تالار هنر اصفهان.

ویژه نامه تالار هنر با آثاری از دکتر اردشیر صالح پور، دکتر محمدحسین ناصر بخت، داوود فتحعلی بیگی، رضا کشانی، خسرو ثقفیان و عزت ا... انتظامی فر.

 

 

 

 اصفهان آن لاین


Viewing all articles
Browse latest Browse all 464

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>